Edulis

PLANTKUNDE

LATIJNSE BENAMING

Carpobrotus edulis

VOLKSBENAMING

Edulis (de naam die Yves Rocher hanteert)

FAMILIE
Aizoaceae

HERKOMST
Zuid-Afrika, genaturaliseerde plant in de kustgebieden van de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee

DE GENIALITEIT VAN HET PLANTENRIJK - AANPASSINGSVERMOGEN

Dwarsdoorsnede van Edulisblad gezien door een macroscoop. Duidelijk zichtbaar zijn de cellen van het waterhoudend parenchyme, met hun volle blaasjes.

DE OORSPRONG VAN ONZE PLANT

Doordat Edulis bijzonder sterk is en zich gemakkelijk vermenigvuldigt, is de plant erin geslaagd haar leefgebied uit te breiden. Je vindt de plant nu van de kustgebieden aan de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee tot aan Australië en Californië. In 2012 hebben de laboratoria van Yves Rocher besloten om Edulis voortaan zelf te telen. Door in het Bretonse La Gacilly in kassen te telen kan worden gewerkt met een homogene populatie Edulis en kunnen de omstandigheden van teelt en vermenigvuldiging worden beheerst. Na slechts 6 maanden overdekte teelt kan de plant (vol kostbaar cellulair water) vóór de bloei worden geoogst. De jonge scheuten gaan nog op de dag van hun oogst naar de extractieafdeling. Door het opzetten van deze productieketen werkt Yves Rocher met vers geplukte planten en kan het de eigenschappen van dit plantaardige water, dat van nature zo rijk is aan actieve moleculen, behouden.

Teelt van Edulis, Landbouwkundig Centrum van Yves Rocher in La Gacilly, Frankrijk

DE GENIALITEIT VAN HET PLANTENRIJK - AANPASSINGSVERMOGEN

De barre omstandigheden van de door de wind geteisterde kusten, het hoge zoutgehalte... niets schrikt Edulis af. Deze taaie vetplant is er namelijk voor gemaakt om water op te slaan! Haar vlezige blad heeft een driehoekige basis en bestaat uit een bijzonder weefsel, zogenaamd waterhoudend weefsel. Haar bijzondere eigenschap? Ze bestaat uit enorme cellen die niet alleen bomvol water zitten, maar ook vol minerale zouten en moleculen, osmolyten genoemd. Deze reguleren het cellulaire water in de plant. Het dikke vlies om de bladeren zorgt er bovendien voor dat zo min mogelijk water verdampt en Edulis van deze kostbare bron zoveel mogelijk kan opslaan.

ONS EXTRACT

Water is essentieel voor planten, maar ook voor onze huid, die een effectieve en langdurige hydratatie nodig heeft. Daarom besloten de laboratoria van Yves Rocher zich te richten op Edulis, de kampioen in het vasthouden van water. Zo kan de huid profiteren van de bijzondere eigenschappen van haar cellulaire water. Wat is de truc? Een N.A.T.-procedé. Natural Assimilation Technology werkt zonder oplosmiddelen; door fysieke processen wordt het water uit de plant gehaald met behoud van de bijzondere eigenschappen en de rijkdom aan actieve moleculen. De exclusieve werkstof kan worden opgenomen*: hij verspreidt zich in de opperhuid en de lederhuid. Het verhoogt de wateropslag op het oppervlak en in de diepte door de productie van hyaluronzuur (+ 110%) te stimuleren. Dit is een hydrofiel molecuul dat water absorbeert als een spons en daarmee een effectieve waterreserve is voor de huid. Verder blokkeert en onderhoudt het cellulaire water van Edulis watermoleculen in de huid door de overgangen tussen de cellen van de opperhuid te versterken en de verdamping te beperken. Resultaat: het cellulaire water van Edulis zorgt voor de regulering van de waterhuishouding van de huid, zoals in de plant, en zorgt ervoor dat het water efficiënt gehydrateerd blijft. Deze innoverende schoonheidsverzorging is gepatenteerd door de laboratoria van Yves Rocher.

*in vitro getest

EDULIS IN ONZE PRODUCTEN

ZIE OOK